روش های استفاده از پلیت مرغی
- زمان آمادی سازی بستر خاک در زارعت و باغبانی
- استفاده بصورت پخش در مزرعه و یا باغات و یا بصورت پخش در کرت ها و شیارهای کشت و یا در سایه انداز درختان میوه
- استفاده از روش چالکو د مخصوصا در باغات خاک در گلخانه ها
چالکود یک روش استاندارد و مناسب برای حاصلخیز شدن خاک و جبران کمبود مواد عالی برای کیاهان، درختان است .در روش چالکود ابتدا چاله هایی به فاصله تقریبی 20/1 متر الی 50/1متر در محل سایه انداز تنه درخت ، با عمق 30 الی cm 60 و قطر 40 الی 40 سانتی متر حفر میکنند. در این محل اکثر ریشه های جوان هستند . ریشه های جوان و فعال بیش از ریشه های اصلی و قطور آب و عناصر غذایی را جذب می کنند . همچنین بهتر است چاله ها در مسیر جریان آب حفر شود.در این روش بسته به نوع محصول،شرایط خاک، سن درختان ،سیستم آبیاری بین 2 الی 6 چاله برای هر درخت حفکر میکنند. البته این شرایط در باغهای با تراکم زیاد متفاوت است و میتوان بین درختان یک چاله حفر کرد.لازم به ذکر است اگر تعداد چاله کم باشد، تماس ریشه درختان با مناطق اصلاح شده خاک کم می شود و اثر مطلوبی ندارد. بسته به نوع کود مصرفی میتوان از چالکود در اوخر فصل سرما، قبل از بیدار شدن درختان استفاده کرد. اما اگر کود مصرفی شما ماندگاری بالایی دارد و با اولین آبیاری مواد غنی آن هدر نمیشود میتوانید از نیمه فصل پاییز تا اواخر زمستان از روش چالکود استفاده کنید .
طریقه پر کردن و نگهداری از چاله ها
بعد از حفر چاله ها آنها را با کود مورد نظر پرکرده و سطح چاله ها را با خاک بپوشانید . برای پر کردن چاله ها بهتر است ابتدا از کود دامی استفاده کرده، بعد در بین آنها مقداری از ترکیب چالکود را اضافه کنید و در نهایت مجدد لایه بالایی را با کود حیوانی پوسیده پر کنید. اگر از روش چالکود در فصل پاییز استفاده میکنید به دلیل بارشهای فصل نیازی به آبیاری درختان نیست اما اگر در اواخر زمستان بوده بهتر است ابیاری اندکی انجام شود تا ترکیبات کود آزاد و آثر خود در خاک اعمال کند.
معمولا کشاورزان به دلیل صرف جویی در هزینه های باغداری یک سال در میان چالکود را انجام میدهند. حتی در صورتی که از چاله ها به خوبی نگهداری شود (رطوبت و تهویه مناسبی داشته باشد و هر ساله به میزان مورد نیاز کود چاله ها با کود پر شود ) چندین سال از آنها میتوان استفاده کرد. به مراتب بهتر است که هر ساله عملیات چالکود در باغات انجام شود تا حاصلخیزی زمین و کیفیت محصولات تضمین گردد. همچنین در صورت نیاز به تکرار چالکود بهتر است چاله های جدیدی حفر شود، این کار باعث میشود تا راندمان چاکود افزایش یابد.
- توسعه و افزایش حجم ریشه درختان
- افزایش نفوذ پذیزی آب در خاک
- بهبود کیفیت محصولات
- نیاز کمتر به کود در هر هکتار
- برطرف شدن میزان زیادی از شکل علفهای هرز
- کاهش استرس درختان،گیاهان
- جلوگیری از خشک شدن سر ساخه درختا ن میوه
- دسترسی ریشه دختان به توسط جریان آب به کود های شیمییایی غیر متحرک
- کاهش گلریزی و افزایش تعداد شکوفه ها و برگ در درختان
- تامین مواد مغذی و تقویت عمومی درختان در طول فصل
چند نکه لازم برای نگهداری و استفاده از کود پلیت مرغی
- در مکانی خشک و بدون یخ زدگی به دور از قاتلین علفهای هرز و سایر مواد شیمیایی باغ نگهداری کنید.
- مود پلیت مرغی را در مکانی خشک ، دمای مناسبو دور از علفهای هرز و مواد شیمیایی نگهداری کنید
- در ظرف مصرفی و یا کیسه کود را بعد از مصرف محکم ببندبد
- در هنگام استفاده از کود حتما از دستگش استفاده کنید
- کود ها کاملا در خاک جاسازی کنید تا حیوانات آنها نخورند
- از کود پلت مرغی میتوان در محصولات گیاهی،سبزیجات و باغات میوه استفاده کرد
- از کود پلت مرغی مطمن و دارای استانداردهای لازم استفاده کنید تا به محصولات ضرر نرساند